RSS

Şah ve Sultan

Esselamu aleykum,

Sevgili İskender Pala'nın Şah ve Sultan adlı eserini yıllık iznimde okumuştum, şuan elimde olan kitap sarkınca bunu bari yayınlayayım dedim, çok sıkıldım galiba yarım bırakıcam :r

Neyse kitaba dönelim. :) İskender Pala severlerin yine keyif alarak okuyacağı bir eser. Mezhepler arası farklılığı ve aşkı konu ediniyor. Anlatım şekli sürükleyici ve etkileyici bir kitap. Kardeş kavgasını, Anadolu'da bir dönem yaşananları aşk penceresinden olabildiğince anlatmaya çalışmış sevgili İskender Pala. Objektiflik konusunda da başarılı, özellikle kitabın sonlarında her iki kahramanın Türk kanı dökmek ve hristiyanlarla hiç savaşmamak gibi ortak özelliklerinin sıralandığı bölüm çok objektifti...
İki müslüman Türk ordusunda yer alan yabancıların, Türk kanı dökmesine isyan edilmesi de bu anlamda etkileyici. 
Aslında tarih romanlarını çok sevdiğim halde, bu kitapta tarih adına beklediğim tadı alamadığımı söyleyebilirim, konu daha çok aşk yönüyle ele alınmış ve benim beklentim bu yönde değildi. :) Ama bir İskender Pala sever olarak keyifle okudum ve elbette öneririm.

Altını çizdiklerimden birkaçı;

*Sevgi hissedilen bir şeydi, bunu biliyordum; ama bir heyecanın da adı olabilir miydi? Bir kişinin adını duyunca hissedilen bir heyecanın adı?!...

*Sevginin bitebilen bir şey olduğunu yahut gittikçe kuvvet ve güç kazanabildiği gibi zamanla zayıflayıp etkisizleştiğini o vakit kabul ettim. Sonra da yanılıyor muyum diye kendime sorup durdum. Belki de aşırı sevgi kıskançlığı, kıskançlık uzaklaştırmayı, uzaklaşma da azalmayı tetikliyordu. Doğan her şey gibi sevgi de belli bir ömrü yaşayıp tamamlıyor ve sonunda yok oluyordu.

*İnsan olmanın ayırt edici olan özelliği Allah'ı seven olmaktan çok Allah'ın sevdiği olmaktır.

*İnsanın zihnine takılan öfke gönüldeki sevgiyi örtüyor ve göstermez oluyordu.

*"Hamiş: Mektubunla birlikte bize bir tas içinde at pisliği göndermişsin. Buna karşılık sana bir kavanoz bal gönderdim. Ne de olsa herkes karşısındakine kendi yediğinden ikram eder!" :)

*Gururun sevgiyi öldürdüğünü söyleyenler haklı olabilirler miydi?

Ve bir başka arkadaşımın yorumu da burada.

16 tepki:

Kalbişeker dedi ki...

Ve aleyküm selam...Hangi kitap seni sıktı merak ettim :)Şah ve Sultan'a gelirsek yazar objektif olacağını kitap çıkmadan açıklamıştı...Dediği gibi de objektifti..Benim beklentilerimi karşılayan hatta tarihe dair bir çok sorunun cevabını bulduğum kurgusuyla ana kahramanları ve arka plandaki hayatlarla mükemmel bir kitaptı....Hocamız yine kitap yazsada okusak :)

Pabuc dedi ki...

Beğendim kitabı...Tarihi romanları daha çok okumayı düşünüyorum..Özellikle biyografi tarzında...

dedi ki...

Kitabı okumamın ilk sebebi mezhebimin farklı olduğu bir sevdiğim olduğu içindi hatta bu kitap yüzünden de tartıştık bir hayli "onlara göre" bu kitap "bile" objektif değil :) kitabın sonunu getirsin görecek ama objektifliği. Tarih aynası bir eser bana kalırsa Şah ve Sultan ki bu yaz okuduğum enlerimden birisi idi. Kamber'in, Taçlı'nın, Şah'ın, ve (cânım) Sultan'ın hikayesi muhteşem anlatılmış bu kitap sayesinde bu ramazan Yavuz Sultan Selim'in mezarını ziyaret edebildim fotoları da koyacağım kısa zamanda bloga :))

bozbek dedi ki...

Ben de okudum bu kitabı geçenlerde.. Dili, anlatımı çok hoş , konu çok etkileyici..Hele satır aralarında gizlenen o mesajlar büyüleyici

đerkenαя dedi ki...

Sevgi Sevdalısı-Melek's By Design, canım şuan okuyorum bölümünde bulunan Esir Şehrin İnsanları'nı okumak için resmen kendimle savaş veriyorum, hayırlısı :r
Ve sana sevineceğin bir haber :) İskender Pala'nın yeni kitabı çıktı: Boğaziçi'ndeki Mücevher Dolmabahçe Sarayı, bende okumak için sabırsızlanıyorum :)

Pabuç, biyografi romanları bende çok seviyorum, ama yazarlar konusunda seçici olmak lazım, örneğin Oktay Tiryakioğlu muhteşem o konuda :)

lâ, bu tür bir kitap şimdiye değin hiç okumadım bende, gerçekten çok faydalı bir eser, en azından onların gözünden de bakma fırsatı bulduk olaylara.. Bu tür bilgilendirici kitapların artmasını diliyorum ve ne güzel bir ziyaret Allah kabul etsin, fotoğrafları merak ediyorum :)

bozbek, kesinlikle çok iyiydi :)

Syhn dedi ki...

çok severek okumuştum. senin beklentini karşılamamış belki ama benimki ni aşmıştı. kitaptan aldığım notlar çok. sende en güzellerini seçmişsin.

bi senin yorumlamana bi benimkine. çok sönük kalmış:)

ben okuyamıyorum ama yaa.kafayı koyduğum gibi yatıyorum artık :(

đerkenαя dedi ki...

Syhn'ım, estğf. Senin yorumlarında çok bilgilendirici, ben biraz laf kalabalığı yapıyor olabilirim :)) Ben senin yorumunla çok kitap okudum ;)

Yoğun geçiyor sanırım iş hayatın, sıkma canını. Birde kitap okuyacağım diye uykusuz kalma :)
Öperim.

Unknown dedi ki...

ben hala okuyamadım bu kitabı :(

đerkenαя dedi ki...

Umarım en yakın zamanda okuma fırsatın olur :)

EmRe dedi ki...

Selamlar.
Konu dışı olucak ama... Zira söylemeden de geçemiyecem :)
Nur yüzlü bir blog yazarı vardı, bulamıyorum gören varmı acaba.?

đerkenαя dedi ki...

Ve aleykum selaam :)

Kardeşim hoşgeldin, gülümsettin beni. Latife de yaparmış nur yüzlü diyerekten :) Buralardayım gördüğün gibi :)

EmRe dedi ki...

Hoş bulduk.. Bu ne güzel bir karşılama :)
Hayırdır Muhasebe bürosumu açtın.? gözükmüyorsun :))
Kusura bakma lütfen ilk mesajımı böyle yazacağımı da hiç düşünmemiştim :)

đerkenαя dedi ki...

Estğf. Muhasebe bürosu açmadım ama patron sınırlamalar getirdi azıcık ve daha az kullanabiliyorum neti :) Gelir misin gmailden konuşalım :)

Kalbişeker dedi ki...

Tarihi romanları sevdiğini tahmin ediyorum ama kitap Kemal Tahir'in uslübü yüzünden sıkıcı gelebilir..Bende pek sevmiyorum..Kitabı sipariş verdim şuan Bursa'ya doğru bana geliyor :)

đerkenαя dedi ki...

Evet seviyorum ama evet dediğin gibi üslup çok önemli ve beni hiç etkilemiyor doğrusu, yarım bırakmamak için elimden geleni yapıcam :r
Ve kitabı okur okumaz yorum bekliyorum senden ;)

Sevgiyle..

s.k. dedi ki...

"Herkes yediğinden ikram eder." :)

Aşkın bir heyecan olduğuna ben de katılıyorum. Hatta biraz korku.

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)