RSS

Zaman, iman kurtarma zamanı

Allah'ım bizleri, sana hakkıyla iman eden kullarından eyle..

Öyle bir zamandayız ki, islamı yaşamak çok zor.
Zorluğun nedenleri ise bana göre artık çok farklı. Örneğin artık şeytana ihtiyaç yok. Çünkü bizzat insanlar olmuş birer şeytan...

Bazı insanlar kendi istekleriyle ibadetlerini yapmakta kısıtlanırken, bazıları ise isteği olmaksızın, zorunlu ibadete maruz bırakılıyor..
Bazı anne ve babalar, "örtünme gençsin", "namaz kılma, ders çalış"... derken,
Bazıları da "örtün, etraf ne der", "biz atalarımızdan böyle gördük","evlilik yaşın geldi, hala ne namaz var ne türban", "böyle giderse evde kalacaksın"... gibi örnekler çoğaltılabilir.. Ben artık sadece acıyorum bu anlayışta olan insanlara ve dua ediyorum onlar için.

İman ve ibadet tamamen Allah'la kulu arasında olmakla beraber, insanların dini yaymakta, anlatmakta üzerlerine payeler düşmektedir.
Kimse sadece etrafındaki baskı için örtünmez yada ibadet etmez/etmemelidir. Çünkü bu durumda Allah'a şirk(ikilik) koşmuş oluyorsun. Allah istediği, emrettiği için değil, yarattığı aciz bir varlık olan insanın zoruyla yapıyorsun bunları. Tabi zorlama sona erincede arzuladığın yaşama geri dönüyorsun.
Sonuç; "zorla yapıyordum, zordan kurtuldum, istediğimi yaparım, oh hayat ne güzel.."

İnsanlara anlatılmalı elbette dinin gereklerini, ama tercih şansı ona bırakılmalı, kimse kimsenin yaptıklarından sorumlu değildir, anlatmakla mükelleftir elbette ama tercih kişiye aittir. Çünkü böyle olunca dinin gereklerini zorla yerine getiren kişiler, kolayını bulunca tabiri caizse "zıvanadan çıkıyor" ve dinini yaşayan insanlarda karalanmış, zan altında bırakılmış oluyorlar..

Bazıları da dinin gereklerini kendi istekleriyle yerine getirirken, karşısına çıkan zorlukların üstesinden gelemiyor. Kişi örtülüyken, bir anda açılıveriyor. Sebep ise eşi öyle istemiş.
Güzel kardeşim, o insan senin türbanlı olduğunu bilerek evlenmedimi seninle. Ya da sen dini bilen yaşayan biri olarak, nasıl bir eş sahibisinki senden türbanını çıkarmanı, ibadetlerini terketmeni istiyor...
Sen buna nasıl göz yumuyorsun...
Müslüman olarak nasıl bir arkadaş çevren var ki, sen türbanını çıkardığında, sana "canım iyiki çıkarttın şunu, bak ne güzel olmuşsun, böyle çok daha güzelsin..vb." diyebiliyorlar...

Artık çivisi çıkmış olan dünyada imanını koruyabilmek çok zor ve meşakkatli...
Bunları görünce utanıyorum, yüzüm kızarıyor, çığlık atmak, haykırmak, sessizce köşeme çekilip doyasıya ağlamak istiyorum..
Çevrende böyle insanlar varken şeytana ne hacet...

31 tepki:

Adsız dedi ki...

aminn..aminnn.aminnnn...dediklerinde cok haklisin ..bazilarin kocasi baskiyla kapandiriyor ve bazilarida actiriyor ..Halbuki icten gelmedigi surece yapilan hic bi ibadetin yeterli olmadigini dusunuyorum ..Senin dinin sana ,benim dinim bana...bu ayeti cok seviyorum ..

đerkenαя dedi ki...

enk, teşekkür ederim.
Seninde ifade ettiğin gibi, önemli olan içten gelmesi diğer türlü hepsi boş..

Sevgiler..

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

malesef bilipte yapmayanlardanız. Her şeyin farkındayız. Baskı ile hiç bir şey olmuyor. Bazı şeyleri zora koşmak malesef itici güç oluyor. Dinimizi malesef şu zamanda kimse tam olarak yerine getiremiyr.

Kıldan ince kılıçtan keskin diye bahsedilir dinimiz KURAN-I KERİM'de. Dinimizi tamamiyle yerine getiren çok insan var. Çok derine inenleride gördüm ben Allah korusun akıl hastanelerine ömrünü çürütüyorlar

Yerinde zamanında ve her şeyi dozunda yapmak lazım. Dinimizi çocuklarımıza anatırken korkutmadan, bunu yapmassan gnaha girer cehennemede yanarsın at kadar akrekpe, yılanlar seni yer bitirir dersen olmaz. buarada bir yanlış var. Bu konuyu açtığın iyi oldu aslında ileriki günlerde bu konuyla alkalı bie anımı yazmak istiyorum gerçek bir anı. Tam da bu konuyla bire bir örtüşüyor. Yazın bana o anımı hatırlattı. Neden gizli kalsın ki. anlatmalı ve yanlışlarımzıı görmeliyiz. bazı insanlara ders olsun öyle değilmi. Sevgiler. Kalemine sağlık.

đerkenαя dedi ki...

Siyah Kelebek, teşekkür ederim güzel yorumun için.

Özellikle çocuk eğitiminde belli bi yaşa kadar cehennemden azaptan bahsetmemek gerekiyor.
Allah'ı önce sevmeli daha sonrada ondan korkmalılar.

Yasaklar ve zorla yaptırılan şeylerin zıttı herzaman daha çekici ve merak edilen olmuştur. Bunlarıda göz önünde bulundurmak lazım..

Sevgiler, anını merakla bekliyorum.

Quaresma7 dedi ki...

Ben şöyle olmasından yanayaım. Dini bulmak için akla ihtiyaç yoktur, dini anlayabilmek için akla ihtiyaç vardır. Çocuk eğitimi mesela.. Resulullah 7 yaşındaki çocuklara namazın emredilmesini 10 yaşına geldikelerinde kılmazlarsa "darb" edilmeleri gerektiğini söyler. ["darb" Kur'an'ın ifadesidir. Yani iz bırakmadan dövmek gibi bir meal verilebilir.] Yani çocuk istiyor mu, istemiyor mu, korkuyor mu, seviyor mu, anlıyor mu, anlamıyor mu çok da önemli olmamalı bence..

Arifan Yayınları'ndan Çocuk ve Aile dergisi çıkıyor, ayet v hadis dayanaklarıyla bu eğitimin nasıl olması gerektiği anlatılıyor. Tavsiye ederim.

đerkenαя dedi ki...

Quaresma7, güzel yorumuna teşekkürler. Ancak zorla yaptırılan şeylerin sonu ortada demek istiyorum. Zaten dinimiz yeterince güzel anlatılır ve tam anlamıyla ifade edilirse, yerine getirmeyecek insan olduğuna inanmak güç.
Yaptığı ibadetin farkında olmaması, robot gibi nedenini bilmeden yapması bana çok uygun gelmiyor..

Teşekkür ederim tavsiyeniz için..
Selam ve muhabbetle..

Pabuc dedi ki...

insanları anlamakta güçlük çekiyorum desem heralde farklı bişey söylemiş olmam..Dinde zorlama yoktur biliyoruz ama bi insan Şehadet getirdikten sonra bu dinin emirlerini yapmak zorunda olduğunu unutmamalı...Ne demek zorlama yok ben gelip zorla yaptıramam tabiki ama ALLAH emretmiş bazı şeyleri ve bal gibi de sen Şehadet getirmişsen yapmak zorundasın bunları..Yok öyle Dinde zorlama yok laf salatalığı..Bilmiyorsundr amenna zorlanamazsın ama şehadeti getirirsin FARZın ne olduğu bilirsin sonrasında zorla bişey yapmam diyemezsin..Baskı tabiki olmamalı olamazda...Ama Şehadetle ALLAHe söz vermişsen kurallarını zorlama yok diye de geçiştiremezsin..Yapamıyorum Allah affetsin dersin yapmadıklarını Yaradanla halledersin ama FARZları yapmak zorundasın bu gayet net...

Baskı sözüni görünce aklıma şugeldi..Dinde zorlama yapmayn diyenerin içinde ne hikmetse dinini yaşamaya çalışanlara karşı bi baskı da oluyor (!) ya da yapmamalarına karşı (maddi manevi baskıdan bahsediyorum anlayan anlar )

Hoş yazı yüreğine sağlık samimi insan...SEvgiler daim huzurla kalman duasıyla..

đerkenαя dedi ki...

papuç, hoşgeldin.
Güzel yorumun için teşekkür ederim.
Söylediğin gibi,
Biz şehadetimizi alem-i ervah'ta yüce Mevla insana hitaben:elestü birabbiküm(ben sizin rabbiniz değil miyim) diye sorduğunda,
-Bela(evet rabbimizsin)dedik.
Ve şehadet ettik.
Şuan bunun gereklerini yerine getirmiyorsak hesabı elbet sorulacaktır..

Selam ve dua ile..

tubişimm dedi ki...

evet bende baskıyla büyümüş bir ailenin ilk çocuğu olarak kesinlikle yanlış yonlendirildiğimi düşünüyorum ailemin butun tecrubeleri ve mutassıblıkları banaydı ama ben aksine aşırı relaks ve sosyal biri oldum inadına yaptım bi çok zaman kardeşlerim se şimdi sosyal llik konusunda cok zyıflar cunkü rahat büyüdüler ve sadece gerektiğinde sosyal oluyorlar.ve kesinlikle küçük yaşta baskı yapılmaması gerktiğini savunuyorum
birde evlendikten sonra acılan mewzusu onlardan benim cevremdede var ama inan bana canım kendisi istemese yapamaz mutlaka bu konuyla ilgili bir ozentisi wardır yoksa ole koru korune eşim istio die acılmak çok sacma... selamlar

đerkenαя dedi ki...

Tubişim, hoşgeldin.

Bende bundan bahsediyorum, anlatılsın elbette küçük yaşta dine eğilim başlasın, ancak zorunlu kılınmasın, baskıyla, korkuyla yapılan şeyler, ilerde çok daha kötü sonuçlara sebep olabiliyor. Kendiliğinden yapacaksa bile zıt gidiyor inadına yapmıyor..
Haklısın, bi özenti, kalpte iman zayıflığı olmasa elbette bunu yapamazlar.

Sevgiyle canım. teşekkürler..

tubişimm dedi ki...

rica ederimm ALDIM SAKLADIM SEWGİNİ CANM muhabbetle .. :)

MaSaL dedi ki...

Rabbim yaşarkende son nefestede imanımızı muhafaza etsin inşaAllah..

Ve bilinçli müslümanların sayısını arttırsın..

ruhum dedi ki...

Dinde zorlama yok tabi ki; dinin gerekleri başkalarını memnun etmek için değil,kişi inanıyorsa şayet kendisi için Allah için yapılmalı.
Ben ayrıca şuna da değinmek isterim ki; dinimizi farklı amaçlara alet edenlere kızıyorum.Ben ibadetimi yapıyorsam gizli gizli yaparım,bunu kimselerin bilmesi gerekmez, insanların gözüne gözüne sokmaya da gerek duymam.Ama maalesef toplumumuzda artık herşey gibi din de sömürülmeye ve kullanılmaya başlandı.

đerkenαя dedi ki...

MaSaL, güzel dualarına aminlerce amin canım. Teşekkürler..

ruhum,haklısın. Eskiden ibadetlar gizli yapılırmış, şimdi karşılık olarak dünyada da menfaat elde etmek için herşey açık yapılmakta..
Teşekkürler..
Sevgiler..

stuven dedi ki...

amin.

''iman ve ibadet tamamen Allah'la kulu arasındadır'' kişi bunu anladığında sorun kalmaz.

đerkenαя dedi ki...

stuven, haklısın. Teşekkürler..

Ayşegül dedi ki...

aminnnn aminnn...
ahhhh kardeşim ne kadar da güzel yazmışsın..hepsi çok doğru..Rabbim hepimize hidayet versin.Bildiklerimizle amel etmeyi nasip etsin. çok beğendim yazını...

đerkenαя dedi ki...

Ayşegül, bu yazıyı yazmayı hiç istemezdim... Ama bir anda o kadar çok insan yüzlü şeytan gördüm ki, haykırasım geldi.. ((
Teşekkür ederim, duana gönülden amin:)

Sevgi ve saygılarımla..

Ayşegül dedi ki...

Rabbim uzak etsin seni onlardan canım..Dostlarıyla dost eylesin seni inşallah yüce Rabbim..

đerkenαя dedi ki...

Ayşegül, teşekkür ederim canım. Allah razı olsun. Güzel duana cümle mü'minler için Ecmain.. Allah bizim istediğimiz gibi değil, kendi istediği gibi dostlara dost eylesin bizleri..Ecmain. Çok sağol :)

ayse dedi ki...

Maalesef etrafımda o kadar çok var ki açıl diyen insanlar, bazen anlayamıyorum, biliyorlar doğrunun bu olduğunu -inanıyorlar yani- nasıl alabiliyolar bu sorumluluğu.. Ve bu yüzden açılan, sonnra da namazını terkeden insanlar.. Taviz tavizi getirir her zaman, böyle bir yazıyla ifade ettiğin için Allah razı olsun senden. :)

đerkenαя dedi ki...

mutluysamnehos, söylediğin gibi taviz tavizi doğuruyor dikkat etmek lazım. Birde etrafındaki insanlara sende dikkat et canım :) Malesef insan kılığında şeytanlar çok fazla...

Ecmain.. Teşekkür ederim.
Sıhhat ve selametle..

Tazekahve dedi ki...

Eyvallah canım,tüm söylediklerine eyvallah...Keskin uçlara takılmış kalmış insanlık,orta ve güzel yolu bulma kaygısı bile yok artık kalplerde.Sadece beden ve zevk olmuş ilgi alaka noktası.En başta kendi nefsim için yapıyorum bu serzenişi ve kurtuluş diliyorum tüm insanlık için...amin....

đerkenαя dedi ki...

Taze Kahve, teşekkür ederim.

Malesef haklısın. duana icabet ediyorum, tüm insanlık için imani bir varoluş ve kurtuluş diliyorum bende.. Ecmain..

Sevgi ve saygılarımla..

nadarû dedi ki...

Sokağa adıma attın mı başlıyor her şey..inanırmısın gözümü kapatarak yürümeyi o kadar çok istiyorum ki bazen.....

ve eve geldiğimizde de tv..yine aynı şeyler..zıvanadan çıkmış programlar, yüz kızartıcı diziler...neler neler...hepsi tuzak..şeytanın insana sevimli gelen tuzakları...

Allah muhafaza eylesin şu kalbimzi...kalp bu hangi yöne çevirirsen o tarafa dönüyor..

Artık insanları ikna etme yolları ve baştan çıkarma oyunları da değişti..zorla değil, resmen uyutularak insanın özünü kirletmeye çalışan insancıklar var etrafımızda..

Kalplerimize mukayyet olabilme duasıyla diyerek,
bütün dualarına yürekten amin diyorum...
amin!..
yüreğine sağlık kardeşim, Allah razı olsun...bunları okumak ve tefekküre dalmamıza vesile oldu...

baki muhabbet iile..

đerkenαя dedi ki...

name-i nur, teşekkür ederim kardeşim güzel yorumuna. Haklısın neredeyse inandığımız gibi yaşamak yerine yaşadığımız şeylere inanmaya başlayacağız.. HafizanAllah...

Allah'a emanet ol.
Sıhhat ve selametle..

Adsız dedi ki...

Merhabalar Zaman, iman kurtarma zamanı konulu bloğunuza yorum yazdım ama, internet bağlantısı öyle bir sorun olmaya başladı ki, yorumu yazıp ta kaydet butonuna bastıktan sonra, saatlerce bekliyorsun. Ama bir türlü kayıt işini bitirip, sonuç mesajını sana vermiyor. Bu ikinci denemem olacak. Ya ben de terslikler devam ediyor, ya da gerçekten internet bağlantılarında, ya da blogger'de bir sotun var diyeceğim.

Bir şeye inanmak ve bir şeyi doğrulamak imanı tarif etmekle birlikte, Yüce Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere ve hesap gününe inanmak ve tabi olmakta imanın şartlarındandır.

İmanı kurtarmak ve imanımıza sahip olmak için, gerekli ihtimamı gösterdiğimizi sanmıyorum. Bazen insanlarla gereksiz yere ve gereksiz tartışmalara girmemek için es geçtiğimiz zamanlar da olmuyor değil!

Her insanla da bu konuları tartışamıyorsun, hem kendiyin, hem de karşındakinin günaha girmesine sebep olmamak için: "Oraya bir taş dikelim" deyip geçiveriyoruz.

İmanımızı tek bir kulvarda kurtarabiliriz. Hal ve hareketlerimizle ve davranışlarımızla örnek olmak ve insanları İslam'a imrendirmek.

Bu güzel paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

đerkenαя dedi ki...

Recep Altun, abi teşekkür ederim güzel yorumunuza.

Hal ve hareketlerimize dikkat ederek fiili müslüman olmalıyız..

Sevgi ve saygılarımla..

đerkenαя dedi ki...

Ecmain..

Gerçekten çok zor.

Teşekkür ederim, Muhabbetle..

fatih (II. Mehmed) dedi ki...

Evet ibadetler gizli yapılmalı ama -nafile ibadetler-..
Farz olan ibadetleri herkes yapmakla yükümlüdür ve saklamak gerekmez. Hatta insanlar görsünler ki onlara da belki vesile olunur. Hatırlatılmış olunur. Allah'a karşı sorumluluklarını hatırlarlar. Yapılabildiğini de görürler.
Nafile ibadetler ise gizli yapılmalı. Bahsettiğiniz riya tehlikesi olduğu için..
Farz olan ibadetleri erkeklerin niçin cemaatle yaptığını, namazı cemaatle kıldığını, Ramazan'da toplu iftar davetleri vs. yapıldığını (sünnettir) düşünmek gerek..
Yazınız için ve yorum imkanı verdiğiniz için tşk..
Allah'a emanet olun.
Selametle..

đerkenαя dedi ki...

small, hoşgeldiniz.

Yazımı okuyup, güzel yorumunuzu esirgemediğiniz için ben teşekkür ederim..


Fi-emanillah.

Muhabbetle..

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)