RSS

Hediye kitap çekilişi, Lâ, Halil Cibran, Ermiş :)

Esselamu aleykum,

Gördüğünüz gibi okuyorum bölmesindeki kitap hala(yaklaşık 2 haftadır) aynı, pek bir ilerleme kaydedemiyorum, bırakamıyorumda vicdan azabı yapar diye, öyle sürünüyoruz.
Neyse efendim, şimdi Sevgili 'nın düzenlediği bir kitap çekiliş vardı yakın zamanda ve ben kazanmıştım, ilk kez bir çekilişten hediye kazanıyorum ve bu hediye kitap(zaten bu tarz şeylere pek katıldığım da söylenemezdi, kitap olunca pek bi sevinmiştim). Bu tür etkinliklerin reel yada sanal fark etmez artmasını ve hayırlı kitaplardan istifade edilmesinin  artmasını diliyorum, aynı zamanda da hediyeleşmek sünnet biliyorsunuz, hayır işleyelim bolca :) Sevgili , çekilişte birkaç seçenek sunmuştu bende Ermiş'i seçtim, çekilişin dışında birde defter göndermiş bana sağ olsun, çok sevdim onu da, ayrıca teşekkürler :)

Efendim şimdi sevgili Halil Cibran ve Ermiş'ten bahsedelim biraz.
Halil Cibran'dan uzun uzun bahsetmek istiyorum aslında, kitabını okumasanız da birçok sosyal paylaşım sitesinde şiirlerinden alıntılar okumuşsunuzdur, çok derin bir yazar, şair, filozof ve ressam kendisi. Yazarın daha önce hiçbir kitabını okumadıysanız Ermiş sizin için çok iyi bir başlangıç olacaktır. Yazar da Ermiş'e büyük emek verdiğini, yayıncısına teslim etmeden önce uzun yıllar elinde tutup en doğru kelimeleri yazdığından emin oluncaya kadar yayımlamadığını belirtmiştir.
Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan "The Prophet" (Nebi) adlı eseri karma şiir denemelerinden ve birkaç resim örneğinden oluşuyor. Mustafa adındaki kahramanın 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup tarafından durdurulması ve halkın insanlık ve hayatın genel durumu hakkında sorular sormaları ve bu sorulara verilen bilgece cevaplar kitabın içeriğini oluşturuyor. Ermiş, insan hayatına dair önemli konulara aydınlatıcı şekilde değiniyor: aşk, evlilik, çocuklar, vermek, yemek ve içmek, sevinç ve üzüntü, ev ve evin önemi, giyecekler, alım ve satım, suç ve ceza, yasalar, özgürlük, sebepler ve arzular, acı, bilgelik, öğretme, arkadaşlık, konuşma, zaman, iyi ve kötü, dua, zevk, güzellik, din ve son olarak da ölüm.
Hristiyan olan bir adamın bu kadar güzel bir şekilde islami yaşama ve düşünce tarzına sahip olması etkileyici.. Kitabı okuduktan sonra beni daha iyi anlayacağınızı sanıyorum. Yazarın kitapları 20'den fazla dile çevrilmiş ve Türkçe'ye Cibran'ı en titiz ve özüne bağlı kalarak kazandıran yayınevi de kaknüs yayınevi sanırım. Bu yayını öneririm.
Kitap benim başucu kitabım oldu diyebilirim, çizmediğim satır sayısı az ve kitabın tamamını ezberleyip hayatıma uydurursam mutlu ve iyi bir insan olacağıma inanıyorum :) Halil Cibran okunması gereken usta bir yazar!

Sizler için birkaç alıntı;


*Zira aşk, nasıl sizi taçlandırırsa öyle de sizi çarmıha gerecektir. Nasıl serpilmeniz içinse öyle de budanmanız içindir.

*Aşk hiçbir şey vermez, kendinden gayrı ve hiçbir şey almaz, kendinden gayrı.

*Ve birlikte ayakta durun. Ama birbirinize çok yakın değil:
Zira mabedin sütunları ayrı durur.
Ve meşe ağacı ile selvi birbirinin gölgesinde serpilmez.

*Ve alıkoyabileceğiniz herhangi bir şey var mı? 
Sahip olduğunuz her şey günün birinde verilmiş olacak.
Öyleyse şimdi verin, verme mevsimi sizin olabilsin diye ve varislerinizin değil.
Çoğu kez 'Vereceğim, fakat yalnızca layık olana.' dersiniz.
Bağınızdaki ağaçlar böyle demez, ne de meranızdaki sürüler.
Yaşayabilmek için verir onlar, zira esirgemek helak olmaktır.

*Ve kalbinizin mevsimlerini kabul ederdiniz, tıpkı tarlaların üzerinden geçen mevsimleri her daim kabul ettiğiniz gibi.

*Siz sıkıntınız ve ihtiyacınız hâlinde ibadet edersiniz; keşke pür neşe olduğunuzda ve bereket günlerinizde de ibadet edebilseniz.

10 tepki:

Adsız dedi ki...

Bu kitabı hep merak etmişimdir. Zamanı gelse de okusam. Ama ilk önce almam lazım :)

Unknown dedi ki...

bu kitabıda sepete attırcaksın bana, yarım kalan kitaplara hiç vicdan yapma bırak gitsin ben öyle yapıyorum :P

Syhn dedi ki...

böyle kitap hediye edenlere çok imreniyorum taktir ediyorum. bu konuda çok bencilim çünkü..
alıntılar etkileyici ama asıl etkileyici olan yazarın dini sanırım..

Syhn dedi ki...

az önce ben takdir mi yazdm taktir mi?
ay nasıl takıldım şimdi.
doğrusu takdir olmalıdır çünkü.
sevgiler :)))

đerkenαя dedi ki...

Kitap Delisi Gizem, bir an önce almalı ve okumalısın :)

Dürr-i Yekta, bence hemen al ve yarım bırakmaya gelince bilemiyorum ya, var zaten bırakılmışlar gözüme diken gibi batıyorlar :)

Syhn, evet bende imreniyorum ve bu etkinliği bir an önce blogumda da tertip etmek istiyorum, yazarın dini seni bu kitabı okumamaya itmesin olur mu? :) Güzel bi eser çünkü. Evet düzeltmeni de yaptın, mutlusundur şimdi :)) alemsin.
Öperim.

Hayırlı cumalar.

Adsız dedi ki...

Ve birlikte ayakta durun. Ama birbirinize çok yakın değil:
Zira mabedin sütunları ayrı durur.

Ve kalbinizin mevsimlerini kabul ederdiniz, tıpkı tarlaların üzerinden geçen mevsimleri her daim kabul ettiğiniz gibi.

Bunlar güzel sözler! Ama sana ait olanları da okumak isterdim! Ama yok ki deme, mutlaka bir yerlerde vardır, kıyıda köşede, ama mutlaka :)

đerkenαя dedi ki...

Evet var :)
ama paylaşmayı hiç düşünmedim, belki bir gün.. :)
Hayırlı cumalar, dua ve muhabbetle.

Adsız dedi ki...

Öyle diyorsan :) Hayırlı Cumalar...

dedi ki...

canım benimmm öncelikle ben teşekkür ediyorum sana :)
İlyas Aslan çevirisini özellikle aradım senin içinde gerçekten harika ve orjinale yakın çeviri olmuş. Halil Cibransa hayatı ile mükemmel ve keşke müslüman olsa imiş denilecek bir şahsiyet.
Altını çizmediğim cümle kalmamıştı bnmde bu kitapta :)
Senin için de doğru seçim olması beni sevindirdi :) tekrar tekrar güle güle oku inşaAllah :)

đerkenαя dedi ki...

lâ, insan bu adamı okuyunca gerçekten müslüman olmasını ve dahi azap görmemesini çok istiyor, ancak hidayet Rabbimden tabi.. Ne diyebiliriz ki...

Çok teşekkür ederim herşey için :)
Muhabbet ve dua ile daima..

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)