RSS

Puslu Kıtalar Atlası

Esselamu aleykum ve rahmetullah, 

Sınav stresinden ve hayatın türlü sıkıntılarınan kafamı birazcık kurtarmak için güzel bir kitaba bıraktım kendimi pazartesi itibariyle... (Malum şu mel'un sınav hayatımın bir bölümünü adeta kırptı.. Herneyse bahsetmeyelim :r ) Puslu Kıtalar Atlası'nı kütüphaneme dahil edeli uzun zaman olmasına rağmen, okumak bir türlü nasip olmamıştı, o yeşil kapağıyla hemen gözüme çarptı ve onda karar kıldım. 

Kitabı çok beğendim, sevgili İhsan Oktay Anar'ın üslubunu çok sevdim, o karmakarışık karakterler bana Elif Şafak'ı anımsattı, bir daha sevdim. :) Kitap buram buram tarih kokuyor ve o güzel mekanlara farkında olmadan dalıyorsunuz.. İhsan Oktay Anar, tarihi, kurguyla harmanlamış. Özellikle osmanlı dönemi yaşantısına dair merakınız varsa mutlaka okuyun derim. Farklı, yani bizim duymaya alışkın olmadığımız terimler var kitapta, ben araştırıp öğrendim, iyi oldu :) Yazarın okumadığım diğer kitapları da mutlaka kütüphanemde en yakın zamanda yerlerini alacaklar ;) Ve sizler için sevdiğim birkaç alıntıyı aktarmadan geçmeyeceğim elbette;

*"Şehrin uykuda olduğu o anda bile, düşlerin görülüp kâbusların gerçekleştiği, şehzadelerin boğdurulup rüşvetlerin hesaplandığı, gizli ittifakların imzalanıp şerbetlere binbir çeşit zehirin katıldığı o anda bile, sarayda kutsal emanetlerin bulunduğu o odada yanık sesli bir hafız, kendisinden öncekilerin yüz altmış yıldır aralıksız kıraat ettiği Kuran'ı, vecd içinde gözlerini kapayarak kimbilir kaçıncı defa okuyordu..."

*"Macera ise büyük bir ibadettir; çünkü O'nun eserini tanımanın başka bir yolu olduğunu görebilmiş değilim..."

*"Bu dünyada insanların korktuğu tek şey öğrenmekti. Acıyı, susuzluğu, açlığı ve üzüntüyü öğrenmek onların uykularını kaçırıyor, bu yüzden daha rahat döşeklere, daha leziz yemeklere ve daha neşeli dostlara sığınıyorlardı..." 

*-"Çünkü bilgi tehlike ile ölçülür." -"Ne demek bu?" -"Bilgi doğru olmak zorundadır ve bilgin, hata yapmaktan ölümden korkar gibi korkar. Sizin bilginleriniz hata yapmaktan korkarlar mı?" -"Doğrusu bundan pek emin değilim. Ama önce ne demek istediğini iyice anlat bana." -"Şunu kastediyorum: Müneccimleriniz ya da medrese hocalarınız bir hata yaptıklarında sözgelimi cezaya çarptırılıyorlar mı? Hata yapmaktan korkmuyorlarsa belki de hatanın cezasından korkuyorlardır." -"Hayır onlara ceza çarptırılmaz. Çünkü onlara bilgin diye saygı duyarız." -"Öyleyse onların doğru düşünmeleri için yeterince şart yok demektir. Çünkü onlar doğru düşünseler de düşünmeseler de nasıl olsa saygı göreceklerini, tehlikeye düşmeyeceklerini bildiklerinden hatadan korkmazlar..."


10 tepki:

Adsız dedi ki...

bende çok beğendim bu kitabı ilk okuduğumda :)

öperim stres felan uzak durr canım sendee aman bir daha gelmiyoruz ki dünyaya

Allaha emanet ol

Ateş Böceği

đerkenαя dedi ki...

Haklısın canım, teşekkürler. Öperim :)

İ.x.İ.r dedi ki...

Çok güzel bir kitap gerçekten benimde gözdelerimden :)

Syhn dedi ki...

Onar'ın kitapları huzur verir mutluluk veririr büyüdüğünü ama hala masal dinlemekten hoşlandığını farketmene neden olur. işte öyle tatlı tatlı yazar, yazar :)

daha çok okuyalım canımmmm ;)

Delibu! dedi ki...

Çok methini duyduğum bir kitap, ama daha okumak nasip olmadı, sıradakilerden :) 'Suskunlar' kitabını okumuştum, üslubu hoşuma gitmişti benim de, onu da okumanı tavsiye ederim. Hoşça bak zatına :)

đerkenαя dedi ki...

İxir, evet canım gözdeliğe layık ;)

Seyhan'ım aynen öyle :) hiç bitmesin istedim :)) Okuyalım inş.

Delibu, mutlaka okumalısın, ben zaten diğer tüm kitaplarını listeme dahil ettim, nasipse okuyacağm hepsini, Sende hoşça kal canım, muhabbetle.

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

konu yazı dili , karakter seçimi ve olay örgüsü bakımından beni kendine hayran bırakan kitaplardan. çok beğendim.. geçtiğimiz günlerde aynı kitapla ilgili ben de bir yazı hazırladım.. bloguma uğrayıp yorum bırakırsan sevinirim..

bebegimincicileri.blogspot.com

đerkenαя dedi ki...

Evet kitap gerçekten çok güzeldi :)

Uğrarım bende ;)

acemi blogger dedi ki...

Üniversite yıllarında severek okumuştum. Yazarın okuduğum ilk kitabıdır. Ardından 3 kitabını daha okudum. Masal tadinda tek fark dilinin ağır olması.

đerkenαя dedi ki...

Şuan elimde Suskunlar var benimde, o da çok güzel gidiyor ;)

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)