RSS

Bir haftasonu 2 kitap


Esselamu aleykum...

İskender Pala'nın İki Dirhem Bir Çekirdek adlı eserini okudum. Kitap 212 sayfalık bir deyim ansiklopedisi gibi duruyor. Üstad günümüzde de birçok yerde kullandığımız, ancak çoğunun anlamından ve nasıl dilimize yerleştiğinden haberdar olmadığımız deyimleri ayrıntılı olarak araştırmış ve bizlere sunmuş. Şahsen deyimler hakkında çok fikir sahibi olan biri değilim, bu yüzden büyük keyif aldım ve faydalandım, ancak deyimler hakkında fikir sahibi olanlar belki sıkılabilir. 
Ben kitaplar hakkında biraz takıntılıyım, başkalarıyla paylaşmayı pek sevmiyorum, bunun için evde okuduğum zamanlar, anneme de zoraki dinletiyorum, bir fazla insan istifade etsin diyerekten.. :) Annem normalde kitap okumayı sevmiyor, kendi okuduğu zaman anlamadığını söylüyor ama benim okumalarımı dinlemeyi seviyor, bu kitabı pek sevmedi :) Ayrıca deyimlerin çoğu da kullanıldığının tam aksi anlamlara geliyor, hemde çok uzun olmadığından vakit kaybı olmaz diye düşünüyorum. Okunmasını öneririm. Geliş nedenini sevdiğim bir deyimi sizlere de aktarayım:

*Eli Kulağında
 Gerçekleşmesi pek yakın olan işler hakkında "(Henüz olmadı ama) eli kulağında!" deriz. Bu deyimin kaynağı Asr-ı Saadet'e, Bilal-i Habeşî'ye kadar uzanır. İslâmiyet yayılmaya başlayıp da Müslümanların sayısı artınca, namaz için onları bir araya toplamak üzere ezan okunmasını kararlaştırılmış ve sesi güzel olduğu için de Habeşistanlı eski köle Hz. Bilâl, bu vazifeye seçilmişti. Ne var ki Medine'deki müşrikler ve diğer dinlere mensup olanlardan bazı tahammülsüz insanlar, ezan okunurken sesi duyulmasın diye gürültü yapmaya, çocukları toplayıp Bilâl-i Habeşî ile alay ettirmeye başlamışlardı. Bunun üzerine Hz. Bilâl, ellerini kulaklarına tıkayarak ezan okumaya başladı. Bilâhare müezzinler, ellerini kulaklarına  tıkamayı bir tür Bilâl-i Habeşî sünneti gibi gördüler ve ezanı öyle okudular.
Eskiden birisi yanındakine,
-Ezan okundu mu, dediğinde, eğer vakit çok yakın ise,
-Okunmadı ama (müezzinin) eli kulağında; dermiş.

Ve pazar günü İki Dirhem Bir Çekirdek'ten sonra hemen yeni bir kitap aldım elime, Çok sevdiğim, tüm yazı ve kitaplarını ilgiyle takip ettiğim yazar Hekimoğlu İsmail/Bir Deliyle Evlendim. Bugünlerde iş dışında tüm zamanımı kitaplarla geçiriyorum, düşünmek, konuşmak istemiyorum, yalnızca ben ve kitaplar olalım istiyorum, beni mutlu ediyorlar.. Kitabı akşam okumaya başladım ve elimden de bırakamadım, bitirdim. Kitap 156 sayfa, içeriği çok güzel. İnsan düşünüyor, imreniyor, kendini sorguluyor.. Sevdim ben bu kitabı da, herkesin kütüphanesinde olsun istedim. Azıcık alıntı da yapayım, gidip yeni kitaba başlayacağım.

*"Canlılar içinde sadece insan din sahibidir. Hayvanlar canının istediği gibi yaşar, insanlar dinin istediğini yapar..."

*-Buda'nın heykeline tapanlar; Hindli'nin öküzüne secde edenler; parayı her şeyin üstünde tutanlar; zevklerini tatmin için başkasının gözyaşında yelken açanlar; herkes, ama herkes imanlıdır. Herkes mutlaka bir şeye inanmıştır, böylece iman eksi ve artı rakamlar gibi ikiye ayrılır... Allah'a müslümanca inanmak pozitif, diğerleri negatiftir.

*-Kadın ceket değil ki vestiyere asıp, gideyim. O vücudun bir parçası, onu nasıl koparıp, atayım?..

*-Zevklerini ve menfaatini helal daireye çekmeyen Müslüman İslamiyet'i yaşamıyor demektir...

Kitap böyle işte, tam bir sohbet tadında, her satırda durup düşünüyorsunuz, bazen gözyaşı da eşlik ediyor.. 


İnsan iyi hatırlanmak istiyorsa güzel anıların üzerine kötüleri eklememeli...

10 tepki:

Zeynep dedi ki...

Hiiiii! İki Dirhem Bir Çekirdek :)
Bu kitabın çıkmasını nasıl sabırsızlıkla bekliyordum, İskender PALA radyoda anlatmıştı bir kaç güne kadar çıkacak demişti o zaman, bende çok merak etmiştim ve çıktığı gün hemen almıştım :)
O günler geldi gözümün önüne, ayrıca kitabın ilk basımı da diğerlerinden farklı çok hoş kitap kapağı :)
Ara-sıra alıp okurum her satırı ezbere okuyor olsam da, sanki ilk defa okuyormuşum gibi ilgi ve merakla okuyorum :)

đerkenαя dedi ki...

Canım ne güzel :)

Adsız dedi ki...

keşke keşke bende okuyabilsem ama sıcaklardan başımı kaldıramıyorum:(

zeynep/zeynepin evi

đerkenαя dedi ki...

Sıcaklardan bende başımı kaldıramıyorum aslında ama uzun süredir kitap da okuyamamıştım, şimdi onun acısını çıkarıyorum :)

Serin ve selametli günler dilerim :)

dedi ki...

"Bir Deliyle Evlendim"i okuduğumda küçüktüm :) unutmuşum tekrar okumam gerek galiba (: İki Dirhem Bir Çekirdek ise onlarca kitabı içeren kabarık listemde var inş bir gün sıra gelir :)) Kitap okumak kadar insanı alıp götüren her şeyden uzaklaştıran bir şey daha yok değil mi?

đerkenαя dedi ki...

Kesinlikle öyle, hem kafandakilerden kurtuluyorsun hemde yeni şeyler keşfetmenin hazzını yaşamak muhteşem :)

Syhn dedi ki...

okuyamıyorum yaaa nasıl beceriyorsun. işin sırrı "anne" mi?

bildiğim bir deyimi açıklaman se hoş olmamış :) başka bir tane seçmeliydin :)

nergis de çok okuyor heklimoğlunu. bende okuyacağım. ahh ama ne zmnnn :/

đerkenαя dedi ki...

Syhn'ım, daha yenisin, bende kaç yıldır hem iş hem okul hem okuma yapıyordum biliyorsun, annem hayatıma gireli ne kadar oldu ki canımın içi :) Zamanla işler bi rayına otursun, eve geldiğinde dinlenme molalarını biraz kısarak okuyabilirsin inş. Demek bu deyimi biliyordun, ne şanslısın ben bilmiyordum bu güzel olayı :) Ama senin için başka bi tanesini daha yayınlarım nasipse ;) Ve Hekimoğlu... çok seviyorum bu adamı ve herkese tavsiye ediyorum, zaman gazetesinde cumartesileri yazıyor onu da mutlaka okumalısın :)

Öperim canım, kolaylıklar diliyorum sana.

Tazekahve dedi ki...

Düzenli okumayı çook özledimm..Bi haftasonuna iki kitap...helal kankim ya şu sıra demek ki yine okuyorsun bişeyler bugün cumartesi zira :))Her iki kitap ta faydalı görünüyor,sağol canımcım öpüyorum muhabbetle :))

đerkenαя dedi ki...

Taze kahvem, bu haftasonu hiç okuyamadım maalesef :) Ramazandan önceki son haftasonu diyerek arkadaşlarla gezdik tozduk :))

Öperim canım, Hayırlı ramazanlar..

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)