RSS

Müslüman erkek ve kadının tokalaşması

İş hayatına kadınlarında girmesiyle birlikte, islam dünyası da modernize denilen bir hastalığa tutuldu! Yaşamı islama uydurmak gerekirken, islam yaşama uydurulur oldu. İslamda kadının iş hayatındaki yeri çok zaruri olmadıkça zaten yoktur. Kadın evdeki vazifesiyle sınırlandırılmıştır. Ancak günümüz şartlarında çalışmayan kadın sayısı gitgide azalmaktadır, ihtiyaç olsun veya olmasın, lükste mi yaşamayalım(!)...

Neyse asıl konumuzdan sapmayalım... Şimdilerde medeniyet simgelerinden biri gibi görünse de müslüman kadın ve erkeğin tokalaşması dinimizce caiz değildir. Erkek ve kadında nefsani arzuların kabarmasına neden olabileceği için... Siz kendinizin ve karşınızdakinin kötü niyetli olmadığını düşünseniz dahi, doğruları ancak Allahû Teala bilir...

Resûl-i Ekrem Efendimiz, yabancı bir kadının elini tokalaşmak için tutmanın ateş tutmaktan daha korkunç olduğunu haber vermiş, namahremin elini tutanın Cehennem ateşi avuçlayacağına işarette bulunmuştur...

“Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, şüphesiz bir hayasızlıktır, kötü bir yoldur.” 
(İsra: 32)
Birbirlerine nikah düşen kadın ve erkeğin tensel olarak temas etmesi kat'i suretle haramdır.

Rasülullah (s.a.v)'den aktaracak olursak;
Peygamber`e (sav) bi`at eden kadınlar dediler ki: Ey Allah`ın Resulü biat ederken elimizi tutmadınız? Peygamber (sav); kadınların elini tutup tokalaşmam. buyurdu.
 (Ahmed bin hanbel, Nesai, İbn Mace) 
Hazret, Aişe (ra) biat ile ilgili şöyle buyuruyor:
"Allah`a yemin ederim ki Resulüllah`ın eli bir kadının eline dokunmadı. Sadece sözle onlardan biat aldı" 
(Müslim) 
Peygamber (sav) bir hadis-i şerifinde de şöyle buyuruyor:
"Sizden birinizin başına iğne ile dürtülmesi kendisi için helal olmayan bir kadına dokunmasından daha hayırlıdır"

Nefis öyle bir şeytandır ki, kandırır, vicdanı alelacele susturuverir; 'mecburdun!' 'ayıp olurdu.' 'senin niyetin kötü değil.' 'Allah affeder!' ... Bu bahaneler kendimizi kandırmaktan öteye geçmez...

Zaruri durumlar haricinde müslüman kadın ve erkek tokalaşmamalıdır. Zaruri durumdan kasıt; bir haramla karşı karşıya kalan insanın, o haramı yapmadığı zaman canına, malına ve namusuna bir zarar gelebilecekse ve bu durum kuvvetli bir ihtimalle tahmin ediliyorsa, ancak o zaman zaruret söz konusudur. Zaruret hali kendi durumumuza uydurularak genişletilemez!

Toplum içindeki konumu ve çalıştığı kurumlarda karşılaştığı pozisyonlar açısından bazı insanların bu türlü hallere ani de olsa muhatap olması söz konusudur. Bu durumlarda kişi karşı cinsin elini sıkmak zorunda kalsa bile meselenin haram olduğu hatırdan çıkarılmaması ve mecburen işlenen o fiilden dolayı tevbe istiğfar edilmesi gerekir. 

Kişi kendini mecbur hissediyor ve tokalaşmayı bir günah olarak bildiği halde bunu rahatlıkla yapabiliyorsa, mesuliyetini peşin olarak kabul etmiş ve haram işlemiş sayılır. Fakat 'Bunda bir mahzur yoktur' diye düşünürse, haramı helâl olarak görmüş olacağından büyük bir hataya düşmüş olur.

Günümüzde karşı cinsin elini sıkmayanlara gerici yobaz deseler de, esas medenilik ve ilericilik, insanın fikirlerine saygı duyulmasıdır. Bir Müslüman, dininin gereği olarak bir fiili işlemekten kendini alıkoyuyorsa, karşıt görüşte olanların da, dinini yaşamaya çalışan kişiye karşı saygılı davranmaları gerekir! Esas medenilik de budur zaten...

19 tepki:

gelibolu17 dedi ki...

İslam'ın Işığında Dini Etkinliği-Cuma gününün önemi.

humeyraninyeri.blogspot.com

gulaycebilgidunyam.blogspot.com
...
gelibolu17.blogspot.com

tarafından hazırlanmış olan "İSLAM'IN IŞIĞINDA" isimli etkinliğimize vereceğiniz destekler için şimdiden çok teşekkürler.
Biz düşündük ki,hepimiz sayfalarımızda önceden belirlediğimiz bir konu hakkında yazılar yazıp yayınlarsak, hem hep birlikte yeni ayetler, hadisler, dualar öğreniriz,
hem de belirlenmiş olan konu hakkında bilgilerimiz tazelenir.

CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ

İsimli Etkinliğimiz'e ev sahibeliğini gelibolu17.blogspot.com olarak ben yapacağım.
Cuma gününün önemi hakkında sayfalarınızda yayınlayacağınız yazıları bana haber verdiğiniz takdirde seve seve sayfamda yayınlayacağım:)
"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür.Çünkü Hz.Ademo gün yaratıldı,o gün cennete girdi ve o gün cennetten çıkarıldı.Kıyamette o gün kopacaktır."
(Müslim, "Cum'a",18; Kütüb-i Sitte,"Cum'a",4569)
Etkinliğimize herkes davetlidir,lütfen çağırmayı unuttuğumuz,yada davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kusura bakmasınlar...
İsteyen herkes istediği kadar yazı ile katılabilir...

sevgiler,selamlar

Erkan Şen dedi ki...

Yanlış anlaşılma olmasın diye hemen söyleyeyim kötü bir niyetim yok. Ancak biraz aşırı olmamış mı?

Ben bilmediğim için soruyorum; bir şeye günah diyebilmemiz için kati emir gerekmez mi?

Kur'an ya da hadislerde kesin bir yasak var mı?

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim hatırlattığın için, eyv'Allah...

đerkenαя dedi ki...

Erkan bey hoşgeldiniz,

Düşüncelerinize saygı duyarım, Kur'anda tokalaşmayın diye bir ayet mevcut değil ancak size şu ayeti sunabilirim;
“Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, şüphesiz bir hayasızlıktır, kötü bir yoldur.” (İsra: 32)

Birbirlerine nikah düşen kadın ve erkeğin tensel olarak temas etmesi kat'i suretle haramdır.

Birde Rasülullah (s.a.v)'den bir hadis ekleyecek olursak konu tamamlanacaktır;Peygamber`e (sav) bi`at eden kadınlar dediler ki: Ey Allah`ın Resulü biat ederken elimizi tutmadınız Peygamber (sav) kadınların elini tutup tokalaşmam buyurdu (Ahmed bin hanbel, Nesai, İbn Mace) Hazret, Aişe (ra) biat ile ilgili şöyle buyuruyor: Allah`a yemin ederim ki Resulüllah`ın eli bir kadının eline dokunmadı Sadece sözle onlardan biat aldı" (Müslim) Peygamber (sav) bir hadis-i şerifinde şöyle buyuruyor: "Sizden biriniz başına iğne ile dürtülmesi kendisi için helal olmayan bir kadına dokunmaktan daha hayırlıdır"

Aktarabileceklerim bunlar, karar elbette sizindir...

Syhn dedi ki...

muhteşem bir yazı!
çok ihtiyacımız olan bilgilendirme.
uslübunda ayrıca güzel..

Erkan Şen dedi ki...

Sanırım yine aynı hataya düşüyoruz. Ne Peygamberimiz ne de Kur'an da kati emir yoksa herhangi bir şeyi haram ya da günah saymak aşırıya kaçmaktır.

Yasaklar derecelendirilebilir, evet. Ancak kati kurallar için tek kaynak ve tek öğretici vardır. Ben böyle biliyorum. Hal böyleyken söyledikleriniz biraz aşırıya kaçmak oluyor.

Adsız dedi ki...

Tam bu konu üzerinde düşünüyordum bugün, yazını görünce çok şaşırdım. Rabbim yanıtları hemen gönderiyor görmek isteyene :)

đerkenαя dedi ki...

Lâ, rica ederim :)

Syhn'ım, beğenmene sevindim. :)

Erkan bey, Peygamber edendimizin yaptıkları bizler için fiili emirdir, hadisi ve ayeti belirttim, tercih sizin elbette, size aşırı gelebilir düşüncelerim, ancak islamda fiili aslen işlemek günah olduğu gibi, yaklaşmakta sakıncalıdır... Tokalaşmakta bir arzu olduğu takdirde zinaya yaklaşmak olacağından dinimizce hoş görülmemektedir... Tercihi siz yapacaksınız, evet ben dinim konusunda hassasım ve aşırıyım.

Derya hanım, güzel bir tevafuk olmuş o halde, sevindim :)

Erkan Şen dedi ki...

Bakın, dinimizce hoş görülmemesi başka bir şey yasak, haram ve günah olması bambaşka bir şey.

Zinanın yasak ve günah olduğu konusu tartışılamayacak bir kural. Ancak el sıkışmayı zina olarak siz niteliyorsunuz, din değil.

Sizin görüşlerinize saygı duymakla birlikte yeniden söylüyorum yasak olmayan bir şeyi yasak ilan etmek aşırıya gitmektir ve bildiğim kadarıyla Peygamberimiz tarafından da yasaklanmıştır.

Unknown dedi ki...

Etkileyici bir yazı bildiğimiz fakat unuttuğumuz şeyleri hatırlattığın için teşekkür ederim.Tabi en önemlisi uygulamak.Rabbim rızasını kazananlardan eylesin İnşaAllah

đerkenαя dedi ki...

Erkan bey, zina kavramının çeşitleri vardır; bakarak, dokunarak, konuşarak, giderek... vs. tokalaşmakta da temas olduğuna göre haramdır efendim. Hadis ve ayetleri de sundum, burada sadece kendi düşüncelerimi değil, din adına fetva veren büyük hocalardan aldığım görüşleri de belirttim.

Saygılarımla..

Derya hanım, inşâAllah kazananlardan olmak duasıyla..

Muhabbetle..

bozbek dedi ki...

Bu yazı biraz yargılayıcı, fetvavari sert bir yazı olmsmış mı acaba? İslamiyette zinanın zina sayılabilmesi için bile 3 kişinin şahitlik etmesi gerekirken, yani birilerine bu yaptığınız zinadır demek çok zorlaştırılmışken ( suistimallerin engellenmesi için) tokalaşmanın zina olduğunu ilan etmek ne derece doğru acaba?

đerkenαя dedi ki...

bozbek, zina demiyorum ki, dinimizce caiz değil diyorum, ayrıca tensel temasta zinanın bir çeşididir; göz zinası, ses zinası, dokunma yoluyla,.. vs. çoğaltılabilir..

đerkenαя dedi ki...

a.y. Efendim o konulara hiç girmeyelim zaten, yeni neslin yetiştiği şartlar çok kötü maalesef, aileler de güya modernleşti ya, bu şartlarda yetiştiriyorlar çocuklarını... Nasıl bir ateşe attıklarının farkında olmadan...

Rabbim hidayet versin ve bizlere hayırlı nesiller yetiştirmeyi nasip etsin,

Muhabbetle..

đerkenαя dedi ki...

a.y. Teşekkürler açıklaman için :)

Adsız dedi ki...

Es selamü aleyküm ve rahmetullah inşAllah çok güzel bir konu (derdi dünya olanın dünyadan fazla derdi vardır(yunus emre) yazar her kimse Allah bin kere razı olsun inş. çok güzel söylemiş.
(İş hayatına kadınlarında girmesiyle birlikte, islam dünyası da modernize denilen bir hastalığa tutuldu! Yaşamı islama uydurmak gerekirken, islam yaşama uydurulur oldu.)
Nikah düşen mesela yengem ben yengemin elini öpmek amacıyla tutarım bu doğrumudur dinimizce ?

đerkenαя dedi ki...

Ve aleyna aleykum selam..
Ecmain inşâAllah..

İslâm’da el öpmeye dair bir emir yoktur, tavsiye de yoktur. Ayrıca her el öpmek de saygıda yoktur. İslâm’da; ananın babanın, büyük anne büyük babanın, ana baba yerinde olan kaynana ve kayın pederin, müsaitse hocanın eli öpülür. Bu, onların konumuna saygıdır. Bunda sevap da vardır. Kadın ihtiyar olursa hürmeten eli öpülür. Çünkü yaşlı kadında nefis duygusu ölmüştür. İhtiyar diye erkeğin eli öpülmez, erkekte o duygu ölmez. Çocuklara önüne gelenin elini öpme alışkanlığı kazandırılmamalıdır. “El öpmekle dudak aşınmaz” sözü yanlıştır. Belki dudak aşınmaz ama, kişilik aşınır, şahsiyet aşınır. Bir bayan, dayı,amca gibi yakınlarının elini öpmesi her ne kadar günah değilse de, öperken dikkatli olmalıdır. Çünkü taciz olaylarının çoğu, yakın akrabalar olmuştur. -Bir kadın ve erkek kendisine nikâh düşen birinin elini öpemez. -Kız eniştesinin elini öpemez, oğlan yengesinin elini öpemez... -Bir erkek kayınvalidesinin elini öperken nefsi uyansa nikâhı düşer. -Üvey anne, babanın eli de dikkatli öpülmelidir.

Umarım istifade edebilirsiniz.. Hayırla kalın..

Adsız dedi ki...

Hersey niyete bagli

đerkenαя dedi ki...

Elbette. Ancak kalplerin içinde olanı ancak Allahu Teala bilir, bizler bilemeyiz..
Saygılarımla..

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)