RSS

Recep Ayında kılınması gereken Namaz

Mübarek 3 aylardan ilki olan Receb-i Şerif'in son günlerini geçirmekteyiz. Bugün hicri 25 Recep. 
Bu ayda kılınması gereken namazdan bahsedeceğim biraz.Recep ayı içerisinde kılınan Hâcet namazı. Bu namaz aslında 30 rekat, ancak ilk 20 rekatinin süresini geçirdik. Namazın 3 ayrı zaman dilimleri içerisinde kılınması gerekiyor, Recep'in 1 ile 10'u, 10 ile 20'si ve 20 ile 30'u arasında sadece birer defa kılınacak 10’ar rekat Hâcet namazı. Namazların kılınış şekilleri aynı olup sadece namaz sonu yapılan dualar farklı.

Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat, cuma ve pazartesi gecelerinde ve bilhassa teheccüd vaktinde kılınması efdaldir.
Bu namaz, mü’min ile münâfığı ayırır. Bu 30 rekat namazı kılanlar, hidâyete ererler. Münâfıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Bu 30 rekat namaz Rasûlullah Efendimiz’in (s.a.v.) berberi, Selmân-ı Pâk (r.a.) tarafından rivâyet edilmiştir.

Kılınış şekli: Hâcet namazına şu niyetle başlanır: “Yâ Rabbî, beni, teşrifleriyle dünyâyı nûra gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Recebi şerîf hürmetine, feyz-i ilâhine, afv-ı ilâhine, rızâ-i ilâhine nâil eyle. Âbid, zâhid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyle. Rızâ-i şerîfin için, Allâhü Ekber.
Her rek’atte 1 Fâtiha, 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 3 İhlâs-ı şerif okuyup, 2 rek’atte bir selâm verilir. Böylece 10 rek’at tamamlanır.

Üçüncü on gün içinde, yani Receb’in 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rek’atten sonra da 11 kere “Allâhümme lâ mânia limâ a’tayte, velâ mu’tiye limâ mena’te, velâ raadde limâ kadayte, velâ mübeddile limâ hakemte, velâ yenfeu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-kerîmi’l-vehhâb. Yâ vehhâbü yâ vehhâbü yâ vehhâb” okuyup duâ edilir.

Duanın arapçası;

اَللَّهُمَّ لاَ مَانِعَ لِمَا اَعْطَيْتَ وَلاَ مُعْطِيَ لِمَا مَنَعْتَ وَلاَ رَادَّ لِمَا قَضَيْتَ وَلاَ مُبَدِّلَ لِمَا حَكَمْتَ وَلاَ يَنْفَعُ ذَا الْجَدِّ مِنْكَ الْجَدُّ سُبْحَانَ رَبِّىَ الْعَلِىِّ اْلاَعْلَى الوَهَّابِ سُبْحَانَ رَبِّىَ الْعَلِىِّ اْلاَعْلَى 
الوَهَّابِ سُبْحَانَ رَبِّىَ الْعَلِىِّ اْلاَعْلَى الْكَرِيمِ الوَهَّابِ يَا وَهَّابُ يَا وَهَّابُ يَا وَهَّابُ

Rabbim hakkıyla kılan ve namazı kabul olunanlardan eylesin...

12 tepki:

Deliler Teknesi dedi ki...

Amin... Geçen yıl bir takvim yaprağının arkasında tesadüfen görmüştüm bu namaz mevzuunu... "Münafıklar bu namazı kılamaz" ibaresi, zorunlu olarak beni bu namazı kılmaya yöneltmişti... Bu yıl da kılmaya çalıştım... İnşallah cümlemizin namazları kabul olur... Bu önemli konuya sayfanda yer verdiğin için teşekkürler.

ayse dedi ki...

ya inanmıyorum, kaçırmışım. :/ neyse 10 rekatlık kısmını kılarım ben de :) çookk teşekkürler. :)

đerkenαя dedi ki...

Deliler Teknesi, Rabbim size bir takvim yaprağında tevafuk ettirmiş, ne güzel kılmanızı istemiş :) Allah kabul etsin, Dua ile..

mutluysamnehos, Kendimizi ne şekilde avutalım biliyormusun bende ilkini kılamadım son ikisini kıldım elhamdülillah, zararın neresinden dönersek kâr'dır :)) Allah kabul etsin canım.

Sevgiler..

MAVİ TUTKU dedi ki...

Kandiliniz mübarek olsun…

Adsız dedi ki...

selamun aleykum:)

kandilin mubarek olsun.rabbim bu mubarek gece hurmetine gunahlarimizi affeylesin.rahmana emanetsin.hayirli gunler kardesimmmm:)

đerkenαя dedi ki...

O.K.A.-MAVİ TUTKU,Çok teşekkür ederim efendim sizlerinde kandili mübarek olsun dualarda buluşmak ümidiyle inşâAllah..

Anlayamazsın, Ve aleyna aleyküm selam ve rahmetullahi ve beraketühü...

Ablacım kandilin mübarek olsun, Rabbim rahmet ve bereketini bizlerin üzerine yağdırsın, bu gece biz aciz mü'minler içinde birer miraç olur inşaAllah, Bu gecenin feyiz ve bereketini alanlardan olmamız duasıyla...

Senin ve minik bebeğin içinde dua edicem, bu gecenin hürmetine rabbim bebeğini sana hayırlı evlat, çocuklarına hayırlı anne/baba, insanlığa hayırlı bir vatandaş, Rabbimize hayırlı bir kul ve Rasülullah(s.a.v)'e hayırlı ümmet eylesin.. Ecmain..

Dua ile ablacım Rabbe yar olasın...

Miraca çıkanlardan olalım inşâAllahh...

nadarû dedi ki...

amin inşaAllah...
nasiplendik inşaallah yazdıklarından, Alah razı olsun...

hayırlı kandiller...
hayırlı cumalar...

đerkenαя dedi ki...

derin'm Ecmain inşâAllah..
Rabbim yapılan ibadet ve duaları kabul etsin.. Hayırlı kandiller, hayırlı cumalar :)

Dua ile..

Sabahattin Gencal dedi ki...

Yaşamın her alanından seçtiğim çalışmaları, yazarlarının izniyle “Bloglardan Seçmeler” adlı sitemde yayınlıyorum.
Sizin de izniniz olursa bloglarınızdan seçtiğim çalışmalarınızı, kaynak göstererek yayınlamak istiyorum.
İyi günler dileğiyle.
Sabahattin Gencal

đerkenαя dedi ki...

Elbette çok memnun olurum :)

Sevgi ve saygılarımla...

Sabahattin Gencal dedi ki...

İzniniz üzerine bir çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı. İyi günler dileğiyle.

đerkenαя dedi ki...

Teşekkürler, mutlu günler dilerim :)

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)