RSS

Selamlaşmak üzerine

 
Selamlaşmak üzerine uzun zamandır yazı yazmak istiyordum. Kısmet bugüneymiş.
Rasûlullah(s.a.v) selamlaşmaya çok önem verirdi, bizlerde onun ümmmeti olarak, örnek olmalı, aynı özeni göstermeliyiz.

 "Size selâm verildiğinde, siz de ondan daha güzeliyle selâm verin veya aynısı ile karşılık verin. Şüphesiz ki Allah her şeyin hesabını sorucudur." (Nisa:86)

İki Müslüman karşılaşınca, birinin "Selâmün aleyküm" demesi sünnet, diğerinin cevap olarak "Ve aleyküm selâm" demesi farz-ı kifâyedir.

Ben özen göstermeye çalışıyorum, yolda karşılaştığım yaşlı teyzelere, yada yüzünden abes karşılamayacağını hissettiğim kardeşlerime selam veriyorum, selamımı aldıklarında seviniyorum, almadıklarında ise selamıma karşılık veriyorum.. Sabah karşılaşıldığında günaydın, akşam ayrılırken iyi akşamlar yerine, önce selam vermek dinen daha uygundur kardeşlerim. Ayrılırken selamlaşmakta sünnettir. Selamdaki "ve" kelimesi mutlaka kullanılmalıdır(ve aleyküm..; senin üzerinede selam olsun).
Selamlaşmak hakkındaki hadisleri inceleyecek olursak;

-Birbirinize selâm veriniz.
 
-Îmân etmedikçe Cennet'e giremezsiniz. Birbirinizle sevişmedikçe tam îmâna kavuşamazsınız. Size bir şey göstereyim mi? onu yaparsanız, sevişirsiniz. Aranızda selâmı çok yayınız.
 
-Müslüman'ın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır. Selâmına cevap vermek, hastasını yoklamak, cenâzesinde bulunmak, davetine gitmek ve aksırıp; "Elhamdülillah" deyince; "Yerhamükellah" diyerek cevap vermek.
 
-Selâm, Yüce Allah'ın isimlerinden birisidir. Öyleyse selâmı aranızda yaygınlaştırınız.

-Bir mü'min, diğer bir mü'min kardeşine selâm verdiğinde, selâmı iade eden mü'mine melekler yetmiş defa rahmet okurlar, eğer iade etmezse selâm vereni kırmakla birlikte meleklerin de yetmiş defa lanetine uğrar.

-Herhangi bir eser, kitap veya mektubunda salavat getiren kimsenin ismim oradan kazınmadığı sürece melekler daima Allah'tan affını dilerler.

-Hıristiyan ve Yahudilere selam vermeyin. Yolda onlardan biriyle karşılaştığınızda onu yolun kıyısından geçmeye mecbur edin, siz ortadan gitmeye bakın.

-Eksiksiz bir imana sahip olmadıkça Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevip saymadıkça da eksiksiz bir imana sahip olamazsınız.
 
Beni dinleyin!... Size yaptığınızda birbirinize karşı sevgi ve saygı bağlarını güçlendirecek olan şeyi bildireyim mi? Öyleyse çokça selâmlaşınız.

-Evinden çıktığında yolda her karşılaştığın kimseye selâm verirsen Allah iyiliklerini artırır.

-Ey insanlar!... Selamı yayın; yoksulları doyurun, herkes derin
uykusunda uyurken namaz kılın. Eğer bunları yaparsanız selâmetle Cennete girersiniz.

-Cennette içi dışından, dışı içinden görünen (şeffaf) bir köşk vardır. Orada hiç bir gözün görmediği, hiç bir kulağın duymadığı ve hiçbir insan kafasının düşünmediği rengârenk nimetler yer almaktadır. Dinleyenler, "Ey Allah'ın elçisi!..." Bu köşk kimlere hazırlanmıştır." diye sordular. Peygamber de şöyle cevap verdi: "Selâmı yayan, yoksulları doyuran, devamlı orucunu tutan, geceleri herkes derin uykuda uyurken namaz kılanlara hazırlanmıştır."
 
-Selâm vermeden konuşmaya başlayanlara sakın karşılık vermeyin kendi kendine konuşsun dursun.

-İki mü'min selâmlaşınca lânetlik şeytan, "Yazık, bu iki mü'min Allah kendilerini affetmedikçe birbirinden ayrılmayacaklardır!.." diye ağlayıp dövünmeye başlar.
 
-Önce selam,sonra kelam.

Eve, işyerine,.. girildiğinde, Selam verilmedilir, eğer selamı alacak kimse yoksa, selamı veren almalıdır,selam boş bırakılmaz..

"(Ey mü'minler! İster meskun olsun, ister meskun olmasın) evlere girdiğiniz zaman, Allah katından mübârek (sevgi ve muhabbeti artıran) ve  pek güzel (işiten kimseye hoş gelen) bir esenlik olarak  birbirinize selâm verin."
 

Allah(c.c) ve O'nun Rasülü(s.a.v) ne dediyse doğrudur. İşittim, iman ettim.
Selam Rasûlullah(s.a.v)'e  ve O(s.a.v)'in ümmetinin üzerine olsun..
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve beraketühü..


6 tepki:

Adsız dedi ki...

Esselamünaleyküm, merhaba efendim. Yolda yürürken tanıyım ya da tanımayım elimden geldiğince herkese selam vermeye çalışıyorum ama, öyle insanlarımız var ki, selamı almak yerine teşbihte hata olmaz (öküz gibi suratına bakıyorlar)Çoğu zaman alınmayan selamımı ben de "aleykümselam" diyerek geri alıyorum. Selamlaşmak kadar güzel bir vesile yoktur. Hiç tanımadığın bir insan ile ilk diyaloğu başlatan bu güzel sözden daha güzel ne olabilir ki...

Bu güzel konuyu ele alıp, bizimle paylaşan kaleme, emeğe ve yüreğe selam ve saygılarımı sunarım.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın.

đerkenαя dedi ki...

Ve aleyna aleyküm Selam ve rahmetullah..
Recep Altun, efendim hoşgeldiniz.
:) Malesef söylediğiniz gibi insanlarımız abes karşılıyorlar, günaydın veya iyi akşamlar desen belki o kadar abes karşılanmaz, ama selam farklı geliyor(müslüman ülkede olmamıza rağmen!). Alınıp kırılmamak lazım, bilseler yapmazlardı :))
Ben teşekkür ederim güzel yorumunuza.
Baki sevgi ve saygılarımla..

sufi dedi ki...

İslam; dinlerin üniversitesiyken bu öğretiyi almış müslüman kardeşimizin Allahın selamını birbirinden esirgemesi konusu bence de düşündürücüdür dost.Zebur, tevrat, incil ve Kuran hepsi Allah'ın kitabı ama selamlaşmayı yine de ilkokul orta lise seviyesindekiler bizlerden daha iyi başarıyorlar."Sabah uyandığınızda kendinize dahi selam verin" diyor islam.Neyse öğreneceğiz birgün inşaallah.Ancak yazdığın:"-Hıristiyan ve Yahudilere selam vermeyin. Yolda onlardan biriyle karşılaştığınızda onu yolun kıyısından geçmeye mecbur edin, siz ortadan gitmeye bakın."sözlerinize gönlüm onay vermedi.Çünkü yaratılmışı yaratılmıştan ayırmak yakışmaz bize.Allah tek ve bizler kuluz aslında.Konuyu daha derin açarsak;ismini şu anda hatırlayamadığım anadolu evliyalarından bir zatın şu sözleri çok şey anlatacaktır bizlere.
Bakılsa akla karaya
İkilik girer araya
Kulak versen mecraya
İkilik girer araya

Allah vahit ehad samed
Hem lem yelit velem yulet
Olsaydı küfüven ehad
İkilik girer araya

Rabbim seni nerde bulsam
Daim ben seninle olsam
Şayet sen Hak,ben kul olsam
İklik girer araya

Varlığımız senin olsa
Cihan senin ile dolsa
Halik mahluk başka olsa
İkilik girer araya

Sen vücutsun biz gölgeyiz
Biz senin ile zindeyiz
Olursa bir siz,birde biz
İkilik girer araya

Sen bana ben sana cüda
Sen ganisin ben fukara
Seçilse bay ile geda
İkilik girer araya

VAHDET DEMİNDEN İÇMEZSE
Akı karayı seçmezse
Kerimi serden geçmezse
İkilik girer araya.
Baki selam ve sevgilerimle.

đerkenαя dedi ki...

Sufi, hoşgeldiniz..
Güzel yorumunuza teşekkürler..
Yazımda geçen "Hıristiyan ve Yahudilere selam vermeyin. Yolda onlardan biriyle karşılaştığınızda onu yolun kıyısından geçmeye mecbur edin, siz ortadan gitmeye bakın."Hadis-i Şerif

-Gerçekten Hıristiyan ve Yahudilere selâm vermek doğru değildir. Çünkü selâm vermek, onlara değer vermek demektir. Kâfirlere değer vermek ise caiz değildir.

http://www.selam.org/selam.php

Ayrıntılara isterseniz bu adrestende ulaşabilirsiniz, aklınızda şüphe kalmasın.

Baki sevgi ve saygılarımla..

Adsız dedi ki...

Bir muhabbete başlarken en iyi giriş cümlesi. Aramızda selamı daha yaygın hale getirmeliyiz, sanırım kendimden başlamalıyım. Ben adamına göre davranıyorum, öyle herkese selam vermiyorum. Allah affetsin...

đerkenαя dedi ki...

ruhumunheykeli, hoşgeldiniz..
Bende adamına göre davranıyorum sanırım :)) Farklı tepki vereceğini düşündüğüm insanlara vermiyorum, aslında o önyargıyı kırıp vermek lazım. Ne diyebilirki?
Sevgiler..

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)