RSS

EGS çıkartması

Efendim, dün akşam EGS parkta çok güzel bi programa iştirak ettik. Derkediklerimi sizlerlede paylaşmak istiyorum.
Program Kutlu doğumun yaklaşması itibariyle, Ey Sevgiliye adı altında yapıldı.Programın akışı; açılış konuşmaları, birkaç şiir, ezgi, Sema Gösterisi ve Dursun Ali Erzincanlı..
Programa gidiş aşamasını falan anlatmıyorum bikaç aksilik oldu, sözleştiğimiz arkadaşlardan gıcıklık yapıp mazeret bulup gelemiyenler falan oldu, çok sinir oldum. Anlatıp tekrar sinirlenip bu güzel konununda akışını bozmak istemiyorum.
Gittik, heyecandan içim pırpır, kanatlanacak nerdeyse. Giderken hadi acele edelim geç kalıcaz, başlıcak derken, baya bekledik orda. Onada ayrı sinir olurum belli bi saat verilir ama illaki aksama olur, nedense..

Ben Sema gösterisini çok seviyorum. Onların o halleri beni çok başka yerlere götürüyor. Birde kullandıkları kostüm çok etkiliyor beni. Kostümdeki Siyah hırka; kabiri ve toprağı, Tennure; saflığı ve kefeni, Sikke ise tevhidi ve mezar taşını ifade ediyor. Sema ederken sağ el yukarı sol el aşağı bakacak şekildedir. Bunun anlamıda Haktan alır halka veririz, kendimize mal etmeyiz, sadece vasıtayızdır. Sema edilirken başta, ellerin omuzda bağlanması bir olma ifadesidir, Hakk'ı ifade eder. Sema ederken tennurelerini, yeri öpüyorlar, bunun anlamıda görüşme, tanışma olarak belirtiliyor. Mevlevilikte bunu herşeye uygularlarmış(öpmeyi). Sema ederken birbirlerinede selam veriyorlar buda görüşme anlamında.
 
Semazenlerin o edep timsali halleri çok güzel. Akşamki gösteride birde küçük çocuk vardı yaşı daha 7, 8 ama bir görün, diğerlerinden hiç farkı yok. O küçücük elleriyle ayaklarıyla o kadar güzeldiki, hayran olmamak elde değil.
Daha sonra Dursun ali Erzincalı sahnedeydi, bizlere o güzel şiirlerinden okudu, kıssalar anlattı, bizimle sohbet etti. Bizim istediğimiz şiirlerinide okudu. Konuşurken 2 saat içinde abartmıyorum belki 100 defa salavat getirdi. Normal hayattada böyleyse muhteşem. O kadar hoştuki, saygılı, edepli tavırları, insanı çok etkiliyor.


Anlattığı kıssalardan birini sizlerle paylaşmak istiyorum;
Hz. Ebubekir(r.a) Efendimiz(s.a.v)'e şaka yapmak istiyor.
Efendimiz(s.a.v)  Ebubekir (r.a)'la yemek yiyor. Yemektede sadece zeytin var. Ebubekir (r.a) zeytin çekirdeklerini Efendimiz(s.a.v)'in önüne bırakıyor. efendimiz farketmiyor bu durumu. sofradan kalkma esnasında
Ebubekir (r.a) şöyle diyor; " Rasülullah çokmu acıkmıştınız?"
Efendimiz(s.a.v) önüne bakıyor, birde Ebubekir(r.a.)'in önüne bakıyor, ve şu cevabı veriyor; " Sen benden daha çok acıkmışsınki, zeytinleri çekirdekleriyle birlikte yemişsin."
 :) birlikte tebessüm ediyorlar..

Ve gece biter..
Vesselam..

19 tepki:

Pabuc dedi ki...

ne kadar hoş ...Senin adına mutlu oldum...Ben de elimden geldiğince kaçırmamaya çalışırım bu tip toplantıları...Sema gösterisini izlemek hiç nasip olmadı bana umarım bir gün izlerim..

Sevgiler

đerkenαя dedi ki...

papuç, hoşgeldin..
Teşekkür ederim, o kadar güzeldiki kelimelerle ifade edilemez, bunu ancak yaşamalısın. Ben 2 kez izledim, onların o saf temiz görüntüleri karşısında nefsim adına çok kirli olduğumu hissediyorum, o kadar temizlerki :(
Umarım izleme fırsatın olur.
baki sevgi ve saygılarımla..

Tazekahve dedi ki...

Güzel bi gece olmuş hayatım,ben hiç sema gösterisi izlemedim.Canlı canlı izlemek harika olmuştur herhalde.Denizli de yakın bize haberimiz olsaydı da gelseydik:) Sevgiler canımcım...

đerkenαя dedi ki...

Taze kahve, bilseydim haber verirdim, mutlaka izlemelisin onlarla birlikte sende arındığını hissediyorsun.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Selamun aleykum,

su en sondaki olan varya hani,su en sondaki,insanin okuyunca hem tebessum hemde gozyaslarinin barajdaki sular gibi biriktiren yazi.hani su en sondaki varya,insanin icini acitan,halbuki acitacak birsey yok ortada.bir ozlem var,ozledikce insanin ici aciyor.

nerden okuduysam bu yaziyi:)ne guzel boyle kissalara keske daha agirlik versen,yok agirlik verme.burayi sel basabilir.:))

rahmana emanet ol.wesselam.

đerkenαя dedi ki...

Ve aleyna aleyküm selam ve rahmetullahi ve beraketûhû..
Anlayamazsın hoşgeldiniz..
Ne güzel bi yorumdu, şairane keyif aldım. Talepleriniz dikkate alınacaktır. Teşekkür ederim, cancazım..:))
Allah'a emanet olun..

Türabi dedi ki...

S.a
Canıımm çok latifti :) Allah razı olsun,tebessüm ettirdi..Bende semazenleri inşaallah birgün izleyebilirim ve dahi D.Ali Erzincanlı'yı dinleyebilirim :(
Allah'a emanet olasın,duana ilhak eyleyesin :)

Türabi dedi ki...

Bu arada site içeriğin hoş olmuş :) dün diyecektim unuttum..Muhabbetle..

đerkenαя dedi ki...

Ve aleyna aleyküm selam ve rahmetullahi aleyh..
Türabi, canımcım hoşgeldin :))
İnşaAllah görürsün, her ikiside muhteşem, yaşanılası keyiflerden..
İçeriği de beğenmene çok sevindim canım,
Allaha emanet olasın, uzak olma buralardan.
Baki sevgi ve saygılarımla..

tubişimm dedi ki...

selamun aleyküm
okurken orda gibi oldum canım ağzına sağlık
semazenleri canlı olarak bende hiç izlemedim
ama ilk fırsatta izlicm gibi gözüküyo
selamlar .... :)

đerkenαя dedi ki...

Ve aleyna aleyküm selam..
Tubisim, hoşgeldiniz...
Teşekkür ederim, o keyifi tatmanızı dilerim :))
Sevgi ve saygılarımla..

Adsız dedi ki...

Konya da uzun yıllar kaldım, ama hiç sema izlemedim, bak şimdi çok hayıflandım. Eee kolumuzdan tutup semaya götürecek bir arkadaşımız hiç olmadı, nasip değilmiş diyelim.. Senin adına sevindim, böyle etkinlikleri sakın kaçırma :))

đerkenαя dedi ki...

ruhumunheykeli, hoşgeldiniz..
Çok güzel, bende Konya'da yaşamayı hep çok istiyorum ama bakalım inşaAllah oda bana kısmet olur, ama sende ayıp etmişsin, insan bulunduğu yerdeki güzelliklerin kıymetini bilir, en azından onları değerlendirir. Ben kaşırmamaya çalışırım,severim böyleetkinlikleri.. Bence sende kaçırma :))
Baki sevgi ve saygılarımla..

MizahiGeveze dedi ki...

Çok güzel bir hikaye :)

đerkenαя dedi ki...

Bora-MAN hoşgeldiniz..
Evet hikaye güzeldi, yorumunuza teşekkürler..

Profösör dedi ki...

Samimiyetiniz ve ihlasınız için Allah razı olsun sizlerden.

đerkenαя dedi ki...

Pröfösör, hoşgeldiniz..
Allah cümlemizden razı olsun inşaAllah..
Teşekkürler..
Baki sevgi ve saygılarımla..

emel dedi ki...

merhaba, ben de kutlu doğum programlarını hiç kaçırmamaya çalışırım, insanı yaşadığımız hayatın karmaşasından alıp taaa uzaklara, sakin ılıman bir iklime götürü sanki. nisan ayı yaklaşıyor, umarım bu yılda güzel programlar olur ve bizlerde katılırız.
bu arada sema gösterisini de birçok kez izledim ama en güzeli mevlana haftasında Konya'da izlediğimdi...
ayy ne çok konuştum, hakkınızı helal edin. selamlar...

đerkenαя dedi ki...

ve aleyna aleyküm selam..
emel hoşgeldiniz..
Bende bu tarz programları çok severim, iman noktasındada yeniliyor insanı :) Daimi gideriz inş.
Çok güzel, sevindim sizin adınıza. Ben Konya'yada gittim ama aralık ayı değildi, sema gösterisi nasip olmadı. İnşaAllah ordada çok istiyorum.
Helal olsun ne demek :)
Baki sevgi ve saygılarımla..

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)