RSS

Tercihler mi, Vazgeçişler mi?


Geçen gün Birmilyonkalem'de okuduğum bi yazıyla ilgili benimde söylemek istediklerim var.Oradaki bikaç sözcük yazdırdı bana bu yazıyı. Hayatın tercihlermi yoksa vazgeçişlermi olduğundan bahsediyordu. Ben bu konu üzerinde baya düşündüm ve sizlerlede paylaşmak istedim...

Yaşadığımız hayatı biz belirleriz aslında, Mevla insana akıl ve irade vermiştir, her ne kadar kader diye birşey olsada seçim şansımız vardır. Önümüzde herzaman iki yol vardır. Bu yolların bizi nereye götüreceğini uzun vadede bilemeyiz, ama o anda bi karar vermemiz gerekir ve karar verilir.

İlerde bu karar yüzünden yaşanılanlarda illaki bi maktül aranmış, iyi yaşanmışlıklar ben'likten, kötü yaşanılanlarsa herzaman başkalarının sırtına yüklenmiş günahlardır. Bazen bu tercihlerin zorunlu olduğunu, vazgeçmek gerektiğini söyleriz. Bu sadece kendini avutma, ben'liğini kandırmadır. Ben katılmıyorum birşeylerden vazgeçmek gerekeceğine, birşeyi istersen alırsın!! Tamam yinede haklı olabilirler vazgeçmekte gerekebilir, ama herşeyin telafisi vardır, o anda o gerekmiş olabilir. Ama o fikri, tamamen vazgeçtim bitti demekle, o sorumluluğu vazgeçişe yüklemek ne kadar doğru?

Eğer çok isteseydin, fikrin sabit olsaydı yapardın. Uğraşır didinir ve yapardın, yapamasanda artık vicdanın rahat olurdu, yapmak için çok uğraştım ama kısmet değilmiş der, gönül rahatlığıyla yaşamını sürdürürdün.
Ama tabi bu sorumluluklardan vazgeçişleri illaki birilerinin sırtına yüklemek basit.. Kendimden örnek vermem gerekirse hiçbirzaman vazgeçmem gerekmedi, yaşadığım herşeyi kendi tercihlerimle yaşadım, elbette pişmanlıklarım var ama bunlar için vazgeçiş diyemem..

Bence hayat vazgeçişler değil, daimi farkında olunmadan yapılan tercihlerdir.
Yaşanılanların sorumluluğunu başkalarına yükleyerek değil, kendi içimizde aramalıyız..

Vesselam..

9 tepki:

MaSaL dedi ki...

kesinlikle katılıyorum,,

başkalarını suçlamak kolay olandır ya herzaman..

đerkenαя dedi ki...

MaSaL, hoşgeldiniz..
Teşekkür ederim :)
Sevgi ve saygılarımla..

tubişimm dedi ki...

kesinlikle katılıyorum
yeterince istemiyoruz
sadece istiyoruz
ama aslında neyi istediğimizi değilde
neyi istemediğimizi dile getiriyoruz
neyi istediğimizi bilsek her şey daha kolay olacak

đerkenαя dedi ki...

tubisim, hoşgeldiniz..
Teşekkür ederim,
Hayatın bize sunduklarıyla yetinmek yerine daimi bir şikayetle sunmadıklarını dillendiriyoruz.. Mutluluğu yakalayanlar elindekinin kıymetini bilenler olabilir o halde :))
Baki sevgi ve saygılarımla..

Adsız dedi ki...

Yol ayrımına geldiğimizde bir karar vermemiz gerekir, ve bir karar veririz.. Aslında çoğu zaman bu geri dönüşü olmayan bir seçenek değildir(belli bir vakte kadar). Fakat biz seçmiş olduğumuz karardan dönersek, ve diğer yola girersek mevcudu da kaybedebilriz korkusuyla çoğu zaman ilk seçenekte devam kararı alırız.. Sonra da diğer türlü olsaydı, şöyle olurdu böyle olurdu deyip, üzülürüz. Senin de dediğin gibi mutluluğun yolu elindekinin kıymetini bilip, şükretmekten geçiyor. Tam olarak istediğimi anlatamamış olabilirim, biraz uzun ve karşık oldu ama elimden gelen budur :))

đerkenαя dedi ki...

ruhumunheykeli, hoşgeldiniz..
Anlatmak istediklerinizi anladım :))
Teşekkürler.
Elindekilerle mutlu olanlardan olabilmek duasıyla..
Sevgi ve saygılarımla..

Adsız dedi ki...

Selamun aleykum derkenar,

yaziyi fazla acmamissin,pek bisey anlayamadim yazindan.yada karnim tok geldim ondan mi anlamadim bilemiyorum.

herkes ayni hayati yasamiyor.kimisi fakirlikle,kimisi zenginlikle,kimisi yoklukla imtihan ediliyor.oksuz yetim kalmak bizim elimizde degil.elbetteki rabbim irade vermistir,ama kaderde kesindir.bizler 5 sene sonra apartmanin onunden gecerken basimiza tugla dusup ahirete yolcu olacagimizi bilemeyiz demi?bu kaderdir,ama bizler cogu seyde de senin yazdigin gibi hayatimizi kendimiz veya birilerinin zoruyla ciziyoruz.

bundan aylar once,bir piskologmuydu tam bilemiyorum,okumus,adam olmus,kendinide yetistirmis birisi sundan bahsediyordu.bizler birseye yorum yazarken ,kendi rahat oldugumuz dunyada yaziyoruz.bizler bugun bosnaklarin,iraklilarin,sefillerin,babasiz yavrularin,oksuzlerin yetimlerin,dullarin,kotu yola dusurulmus insanlarin halindan anlayamayiz.(bilmiyorum konuyu cok sundurdum ama).

hayatimda verdigim kararlarin ,cogunda yanilgidaydim ve aklim cok karisikti.elbettekide bunlar hataydi?acaba kac kisi benim o zamanki piskolojimden,kacislarimdan,cektigim sikintilardan anlayabilirdi?o kadar cok ornek varki.

bizler karar veriyoruz,kararimizin yanlis oldugunu anlayincada kacis ariyoruz.kurtulamayincada ,haakli olarak bizi baski altinda birakan,bizi esir edenleri sucluyoruz.ALLAH beni hur yatatti,neden kul bana esir muamelesi yapiyor:!

vazgecislere gelincede.cogu seyden vazgectim,baskasini bilmem ama ben vazgectim.vazgecmek kolaymi saniyorsunuz.

aklim dolu bu aralar,zaman bulupta yazamadim.aklimi toparlayamadim,umarim anlarsin beni.ama nolur daha genis dusunelim.kendi hayatimizla,fadimenin hayatini kiyaslamayalim.o rahat bir hayat surmus olabilir,iyi yetistirilmis,kendi kararlarini veren,okumus ,sevdigiyle evlenmis,mutlu bir yuvasi olan bir kadin olabilir.ama herkes onun gibi olamayabilir.bizler tek bir yerden bakiyoruz.empati yapamiyoruz bile.

vazgecmenin ne oldugunu biliyormusunuz?

đerkenαя dedi ki...

Ve aleyna aleyküm selam,
Anlayamazsın, hoşgeldiniz.
Güzel yorumunuz için teşekkürler, haklısınız tabiki ben herkesin hayatını bilemem, onlara göre konuşamam. Zaten ben burada sadece kendi düşüncelerimden bahsediyorum, ben hayatımda birşeylerden vazgeçmek zorunda kalmadım, yani vazgeçiş nedir bilemiyorum. Tercihler yaptım ve sonuçlarını yaşadım. Burada insanları yargılamak gibi bi hataya asla düşmem.
Baki sevgi ve saygılarımla..

Adsız dedi ki...

Selamun aleykum derkenar,

yaziyi yazarken sadece senin icin yazmadim.genel olarak yazdim arkadasim.:)))tek bir yere bagli kalmayi sevmiyorum,genis dusunmek zorundayim:)

hepimiz ne kadar farkliyiz degil mi?hic birimizin hayati digerininkine benzemiyor.rabbim yardim etsin.

Yorum Gönder

Hoşgeldiniz... Buyrun çekinmeden... :)